Door Jeroen Hellemans

Oei, Ik groei!

Over hoe groei van je onderneming je voor uitdagingen kan stellen

Hoera, mijn bedrijf groeit! Maar die groei brengt ook uitdagingen met zich mee. In het begin is het kleine team rondom de ondernemer enorm gefocust op de eerste klanten. In de pioniersfase zijn de eerste successen en ervaringen met de klant zeer belangrijk. Als ondernemer sta je, misschien samen met je mede-oprichters, aan de frontlinie om je bedrijf succesvol te maken. Alles wat met ondernemen te maken heeft, wordt in deze fase door de founder, of het kleine team, min of meer noodgedwongen opgepakt. En dan komt het: je groeit verder.

 

“De groei van de Co-Ondernemers krijgt ook in fysieke vorm meer en meer gestalte.”

De ondernemer wordt leider

Als het goed gaat, moeten er – om de groei bij te benen – mensen worden aangenomen of werk uitbesteed, bijv. de boekhouding. Hierdoor bestaat de kans dat je als ondernemer verder van de klant of een deel van je bedrijf komt te staan. Niet alle facetten van het ondernemen zijn even leuk, dus zal de ondernemer meestal een voorkeur hebben voor wat hij/zij zelf oppakt. In het ideale team zullen anderen de overige taken op zich nemen, maar vaak zal in de praktijk een deel van het werk geen of weinig aandacht krijgen. Soms omdat expertise ontbreekt. Of misschien blijkt een van de mede-oprichters niet stevig genoeg te zijn voor de volgende fase. En dan kan je hulp gebruiken. Hierdoor verandert je rol als ondernemer naar leider die richting moet geven.

 

Onderzoek heeft laten zien dat je niet de eerste ondernemer bent die met dit probleem te maken krijgt. Deze fases van groei zijn onderzocht en worden beschreven in het Model van Greiner.  In dit model wordt deze fase de leiderschapscrisis genoemd. Een groot deel van de tijd van de ondernemer zal hier aan besteed moeten worden. Ben je je daar van bewust van. En vooral: wil je dat of kan je dat? Wil je dat of kan je dat?

Leider wordt CEO?

Goede leiders loodsen hun bedrijf door deze fasen heen en weten de groei vast te houden. Hierdoor zal het aantal medewerkers verder blijven groeien. Om dit aan te kunnen sturen, zullen waarschijnlijk de eerste managers hun in trede doen. Dit met als doel de ondernemer te ontlasten, structuur aan te brengen en mee te helpen aan de verdere gecontroleerde groei van het bedrijf. De oprichter(s) zullen delen van hun werk moeten delegeren en accepteren dat de nieuwe mensen, na een goede inwerkperiode en met de juiste aansturing, autonoom zullen werken en soms beslissingen nemen.

 

Zeker het autonoom beslissingen laten nemen door de nieuwe managers kan voor veel ondernemers als een enorme uitdaging gezien worden. Vaak vind je het lastig om verantwoordelijkheden uit handen te geven. Je bent bijvoorbeeld bang dat je hierdoor klanten, omzet of belangrijke zaken mist. In het model van Greiner wordt dit autonomie-crisis genoemd. Je vindt een plaatje van het model hierboven.

Voorkomen is beter dan genezen

Herken je jezelf in bovenstaande? Belangrijk is dat je als ondernemer weet wat je sterke en minder sterke punten zijn. En als bovenstaande je bekend voorkomt, wordt het misschien tijd dat je actie onderneemt. Voorkomen is beter dan genezen. Als Co-Ondernemers herkennen we dit soort uitdagingen en kunnen je helpen. Om uiteindelijk die gezonde en winstgevende groei te realiseren. Meer weten? Neem gerust contact op!

Specifieke vraag? Neem contact op.

Ons team staat je graag te woord.

Contact Form

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.