Bas Autowas

“De Co-Ondernemers brengen rust en zekerheid”

Drie jaar geleden overleed Robbert van Boven, toenmalig eigenaar van autowasserij Bas Autowas, plotseling aan een hartstilstand. Zijn erfgenamen stonden voor een grote beslissing: het bedrijf voortzetten of het verkopen. Die keuze was dezelfde dag nog gemaakt. “We besloten er samen voor te gaan en het nog harder te laten bloeien dan het al deed”, vertelt zoon Maarten. Samen met de Co-Ondernemers en met ondersteuning van zijn zus leidt Maarten sindsdien het bedrijf. Na een heel proces om de nalatenschap te regelen ligt de focus nu op herstructureren en professionaliseren. 

“Met de Co-Ondernemers is het heel vertrouwd. Het is zakelijk als het moet, maar er is ook ruimte voor emoties.”

Co-Ondernemer Peter Meirik komt al jaren over de vloer bij Bas Autowas in Zwolle. Voor 2015 vooral om financieel te adviseren, na het overlijden van Robbert om samen het bedrijf te runnen. Maarten vertelt: “Ik wist veel over de autowasserij, omdat ik er vroeger hielp en omdat ik er veel met mijn vader over sprak. Maar een bedrijf runnen was natuurlijk nieuw. Opeens was ik op mijn 24e eigenaar van de wasserij!” Gelukkig stond Maarten er niet alleen voor. “Vanaf het begin werd ik begeleid door de Co-Ondernemers. We hadden meteen de neuzen dezelfde kant op, dat was heel fijn. Een goede basis voor een intensieve samenwerking.”

Nalatenschap
Het eerste jaar stond vooral in het teken van de nalatenschap regelen. In verband met verschillende erfgenamen was dat een complex traject. “We wilden zakelijk de boel snel op de rit hebben. En tegelijkertijd was er natuurlijk nog veel verdriet. Gelukkig ligt bij de Co-Ondernemers de nadruk ook op de menselijke kant. Er was altijd ruimte voor persoonlijke emoties. Heel prettig, en niet vanzelfsprekend.”

Maarten-Bas-Autowas

"“Ik wist veel over de autowasserij, omdat ik er vroeger hielp en omdat ik er veel met mijn vader over sprak. Maar een bedrijf runnen was natuurlijk nieuw. Opeens was ik op mijn 24e eigenaar van de wasserij!” ”

Automatiseren
En toen was de professionalisering aan de beurt. “Ik wil de zaak draaien op een moderne en behapbare manier. Dat betekent ook automatiseren waar mogelijk.” Maartens vader deed alles alleen; hij wist precies wat hij moest doen. “Nu zitten we met meerdere personen achter het stuur. We moeten taken verdelen en allemaal bezig zijn met de dát waar we goed in zijn. Voor mij is dat de dagelijkse gang van zaken.” Daarom heeft Bas Autowas, met hulp van de Co-Ondernemers en hun tools, inmiddels veel processen geautomatiseerd. Van boekhouding tot HR. “Ik heb altijd overzicht. Dat geeft veel rust. Met een paar drukken op de knop kan ik via de Co-Cloud of via mijn telefoon alle cijfers inzien.”

De juiste mensen
Maarten denkt veel na over de toekomst. Over de kant die hij op wil met Bas Autowas en wat daarvoor nodig is. “De huidige cultuur wil ik koesteren, maar ik wil ondertussen ook moderniseren. Dat heeft tijd nodig.” Ook daarin staat hij niet alleen. “Ik spar veel met bijvoorbeeld Peter, Hanneke, Marjan en Rob. Wat is reëel? Wat past bij het bedrijf? Bij de Co-Ondernemers hebben ze echt de juiste mensen op de juiste plek. En wat ik ook een pluspunt vind… als ze bepaalde kennis zelf niet in huis hebben, dan hebben ze wel een partner die kan aanhaken.”

Klaar voor de toekomst
“Mijn vader was altijd al vol lof over Peter; dat zei wel wat. Ik vind het een eer om nu met hem samen te werken. Peter is een fijne vent. Hij weet van de hoed en de rand, net als de andere Co-Ondernemers. Ze kennen het bedrijf van binnen en buiten. Dat geeft vertrouwen en zekerheid.” De strakke regie en intensieve samenwerking zijn heel belangrijk voor Maarten. “We bellen, appen, mailen… alles. Op een goede manier hebben we veel contact.” Heel langzaam gaan ze dat wel afbouwen. “De Co-Ondernemers zullen altijd een belangrijke adviserende rol blijven vervullen. Maar ik hoop wel dat ik stapje voor stapje iets zelfstandiger wordt. De Co-Ondernemers stomen me klaar voor blijvend succesvol ondernemerschap.”

Deze klant-review delen? Gebruik 1 van de buttons hieronder.