Hoe een persoonlijke tegenslag je beter maakt …

Hoe ik NAH ervaringsdeskundige werd

Door Peter Meirik

“Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt”. 

Het is een liedtekst van Acda & de Munnik die me wel eens te binnen schiet, als ik terugdenk aan het jaar 2007. Het jaar dat mij van de ene op de andere dag een Niet- Aangeboren-Hersenletsel-ervaringsdeskundige maakte. Het was het jaar dat ik werd getroffen door een herseninfarct die me een periode van 5 jaar in mijn carrière kostte. Lang heb ik getobd hoe (en of) ik het in mijn cv moest melden. Je bent immers toch wat werkzame jaren kwijt; een ‘gat’ in je cv. Inmiddels ben ik weer vele jaren verder en vond ik het tijd om het te melden. Met name omdat die ervaring mij rijker en wijzer heeft gemaakt. En omdat ik vind dat mijn klanten en relaties dit mogen weten: het is immers niks om je voor te schamen. Ziekte kan jou ook overkomen.

“Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.”

De periode voor 2007

Hard werken en veel werken heeft altijd in mijn systeem gezeten. Met veel energie pakte ik alles aan wat op mijn pad kwam en alles ging en liep eigenlijk prima. Als partner van een middel groot accountantskantoor vond ik dat er ook een beetje bij horen: Weken van ruim 60 uur waren meer regel dan uitzondering en ik was prima in staat om heel veel balletjes in de lucht te houden. Om me heen zie ik veel ondernemers die op eenzelfde manier werken als ik toen werkte. Ik was wel een verbinder (dat ben ik nog), maar in retrospectief was ik ook wel iemand die voor de winst ging. Op zich niks mis mee. Maar het wordt voor jezelf wel anders als je getroffen wordt door een herseninfarct, kan ik je melden. 

Harder werken dan ooit

In 2007 tijdens een volleybalwedstrijd sloeg het infarct toe. Ik kon ineens niet meer lopen, zakte in elkaar en al snel werd ik per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar de diagnose herseninfarct volgde. Om kort te gaan was ik door het infarct veel functies kwijtgeraakt en er volgde een periode waarin ik harder moest werken dan ooit. Gebonden aan een rolstoel met verlammingsverschijnselen aan mijn rechterzijde begon ik aan een langdurig revalidatietraject. Opnieuw leren lopen, lezen, schrijven, fietsen en zelfs opnieuw het rijbewijs halen: het kostte me 5 jaar om er weer bovenop te komen. Een enorme opgave die ik niet zonder mijn naaste familie heb kunnen klaren. Helemaal herstellen naar mijn ‘ oude ik’ zal ik  niet: nog steeds ondervind ik de gevolgen van het infarct. Ik ben eerder emotioneel, mijn energieboog is korter, mijn concentratiespanne is korter en ook mijn kortetermijngeheugen laat me wel eens in de steek. Toch kan ik weer op een acceptabel niveau functioneren, maar heb me dat zelf wel moeten aanleren. Door niet weer in de valkuil te stappen van te veel lange dagen maken. Door veel meer structuur aan te brengen in mijn manier van werken. Door veel meer tijd vrij te plannen om de batterij weer op te laden. En door te leunen op een paar fantastische mensen om me heen, zowel in privésfeer als zakelijke sfeer. 

Lerend vermogen

Het klinkt misschien vreemd als ik zeg dat de periode van herstel na het infarct me ook dankbaar maakt. Het heeft me namelijk bepaalde inzichten gegeven, die ik dagelijks kan gebruiken in o.a. mijn adviesrol naar ondernemers. Ik herken snel de symptomen bij collega-ondernemers die net als ik vroeger gingen voor de maximale winst. En door ze deelgenoot te maken van mijn verhaal in combinatie met mijn financiële expertise, kan ik ze duidelijk maken dat er nog meer soorten winst zijn. Winst door te gaan voor persoonlijk welzijn. Mijn motto is eenvoudig: Gaat het met de ondernemer goed, dan gaat het vaak met de onderneming ook goed. En niet andersom. Anders blijf je als ondernemer maar je resultaat najagen. Welzijn is een groot goed en misschien wel het grootste kapitaal dat de mens heeft. En voor alle andere zorgen die je als ondernemer hebt, hebben we met het Co-Ondernemers BedrijfsadviesHuis vast een oplossing in huis ;-). De periode van herstel na een herseninfarct heeft van mij in ieder geval een rijker mens gemaakt. Een mens die naast ondernemer en ervaringsdeskundige in Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH), vooral ook meer vader, echtgenoot en vriend is geworden. En zeker een completere gesprekspartner.

 Stichting opgericht
Inmiddels heb ik de energie weer gevonden om mee te werken aan de oprichting van een stichting voor mensen met Niet-Aangeboren-Hersenletsel. Deze is er inmiddels. Hoe dan ook: Inmiddels prijkt er met trots iets nieuws op mijn cv: NAH-ervaringsdeskundige. Omdat het leven je letterlijk gebeurt, op goede en slechte manieren, terwijl je eigenlijk andere plannen aan het maken was.

Dit bericht delen? Gebruik de deelbuttons hieronder.