Klantcase Bleckmann

Professionaliseren en optimaliseren van de transportafdeling

Procesoptimalisatie

  • Klant: Bleckmann Nederland B.V.  Afdeling Transport
  • Doel: Kostenbeheersing, procesoptimalisatie, professionaliseren klantbeleving.
  • Samenwerking: vanaf 2016 tot heden.
  • Succesfactoren: multidisciplinaire inzet, inhoudelijk expertise, verandermanagement, flexibiliteit in inzet.
  • Verbinden op kernwaarden: ondernemerschap, samenwerking.

De multidisciplinaire aanpak van de Co-Ondernemers is dè sleutel tot succes en leidt tot concrete resultaten.

Gerwin Meulman, CFO Bleckmann

Integrale aanpak zorgt voor realisatie doelstellngen

Bleckmann, opgericht in 1862, is geëvolueerd van een transportbedrijf naar een wereldwijde leverancier van complete supply chain-oplossingen in de fashion en lifestyle industrie met een specifieke expertise in e-fulfilment oplossingen.

 

Met een business-to-business focus, naar een wereldwijde 4PL organisatie met een specifieke expertise in e-fulfilment op gebied van fashion en lifestyle. Bleckmann biedt een complete supply chain oplossing met freight forwarding, wearehousing, transport en return logistics.

 

Wat begon met het herinrichten van de transportdivisie heeft zich doorontwikkeld tot een langdurige samenwerking, waarbij Co-Ondernemers een trusted partner is voor Bleckmann op de terreinen groei, capaciteitsoplossingen, implementatie- en integratietrajecten.

 

Langdurig partnerschap

De groeiambitie van Bleckmann is om dè omnichannel partner te worden voor de fashion en lifestyle industrie. Hiervoor moest het bedrijf de transportafdeling herorganiseren en moderniseren.

 

Al in 2016 werd Co-Ondernemer Erik Brink door Bleckmann gevraagd om de transportorganisatie voor te bereiden op ambitieuze groeiplannen. Dat is naar volle tevredenheid gelukt. Sterker nog, hij is er nog steeds actief.

 

Reorganiseren met oog voor houding en gedrag van betrokkenen

Aanvankelijk lag de focus op het managen van veranderingen bij de centrale transportafdeling. Onder leiding van Erik werd de groep medewerkers een succesvol team, wat leidde tot verbeterde bedrijfsresultaten en beheersing van het ziekteverzuim. Sinds eind 2022 is transport volledig uitbesteed.

 

Op dit moment vervult Erik een rol in het coachen van managementtalent. ‘Vanaf 2023 coacht Erik jong managementtalent in het vak van leidinggeven. Hiermee stoomt hij een lichting van managers klaar voor de volgende fase in hun loopbaan en faciliteert zo de groei van Bleckmann,’ aldus Ruud Mars, director Transport.

 

Meegroeien met de vraag om het doel te realiseren

Met Co-Ondernemers kunnen bij groei of capaciteitsvraagstukken makkelijk collega’s met specifieke expertise bijspringen.

 

Sinds 2021 leidt Jelmer Rumathé een omvangrijk implementatie programma om het nieuwe transportmanagementsysteem (TMS) gefaseerd te integreren.

 

De eerste fase was gericht op het overzetten van het oude naar het nieuwe systeem. Dat betrof het herijken van masterdata van klanten en vervoerders, het integreren van de circa 100 vervoerders waar Bleckmann wereldwijd mee samenwerkt en het beschikbaar maken van de basisfunctionaliteit voor de afdeling Service Delivery.

 

Inmiddels is dit project toe aan de volgende fase, waarbij gewerkt wordt aan het toevoegen van functies in het TMS.

 

Één deelproject hierbij is ‘de Control Tower’, waarbij Jelmer als verantwoordelijke het functionele ontwerp, de testfase en de implementatie verzorgt. Doel van het deelproject is het uitbreiden van registratie van alle vervoersbewegingen tussen warehouse en levering bij de eindontvanger (of andersom in geval van retouren). Dit is essentieel voor opvolging van excepties en rapportages naar de klant.

 

Ruud Mars: ‘Jelmer is flexibel in zijn inzet gebleken. In de eerste fase heeft hij het project succesvol gemanaged. Momenteel is zijn Inhoudelijke expertise en zijn vermogen om een verandering te realiseren cruciaal in het behalen van de gewenste professionalisering.’

 

Financiële structuren en praktisch toepassen van projectmanagement

Één ander deelproject heeft betrekking op Finance, zowel facturatie naar de klant als cost control. Sinds medio 2023 ondersteunt Co-Ondernemer Jeroen Tromp hierbij.

 

In de eerste fase van het project heeft Jeroen de scope helder gekregen om vervolgens bij de opdrachtgever de verwachtingen op te halen en te managen. Daarna heeft hij prioriteiten gesteld en periodiek overleg ingevoerd. Als meewerkend projectleider is Jeroen zelf aanwezig bij meetings. De status is nu dat de benodigde functionaliteiten in 2024 nog worden opgeleverd, getest en geïmplementeerd.

 

Integrale benadering zorgt voor realisatie doelstellingen

Co-Ondernemers werkt al jarenlang als trusted partner van Bleckmann dankzij het vermogen om op verschillende vakgebieden, met verschillende expertises inhoudelijk en pragmatisch te ondersteunen. Co-Ondernemers levert daarmee de gevraagde bijdrage om Bleckmann in staat te stellen de uitdagende doelstellingen te realiseren.

Specifieke vraag? Neem contact op.

Wij staan je graag te woord.

Contact Form

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.