Logo De Co-Ondernemers

CORONA-virus en onze ondernemingen, wat is wijsheid?

Maandag 16 maart 2020

Het Corona-virus krijgt ook werkend en ondernemend Nederland meer en meer in de greep. Inmiddels bereiken ons, als Co-Ondernemers, veel vragen die we niet allemaal algemeen kunnen beantwoorden, omdat elke ondernemer een ander effect ondervindt. Toch leek het ons goed het e.e.a. op een rijtje te zetten. Hierin volgen ook wij de instructies van de officiële bronnen, want het lijkt ons niet raadzaam om zelf interpretaties te geven op terreinen waarin anderen deskundiger zijn. Hierin zit al het eerste advies: hoe het hoofd koel en volg de adviezen van de instanties nauwgezet op.

Nieuwe maatregelen: werk zoveel mogelijk thuis

Het kabinet heeft vandaag nieuwe maatregelen voorgesteld om de verdere verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. De maatregelen gelden voor heel Nederland en hebben natuurlijk ook invloed op de manier waarop we als ondernemers werken. We houden deze ontwikkelingen bij.
De belangrijkste maatregelen die vanaf nu voor iedereen gelden, zijn de volgende:

 1. Als je klachten hebt, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts, blijf je sowieso thuis.
 2. Ook voor mensen zonder klachten geldt: als het kan, werk je thuis. Probeer vergaderingen zoveel mogelijk uit te stellen of telefonisch te doen of via conference calls.
 3. Als jouw werk niet toelaat dat je thuiswerkt, kijk dan of je andere oplossingen kan vinden. Door te werken met halve bezettingen, of om en om te werken.
 4. Voor alle bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen worden verwacht, geldt dat ze sowieso niet door kunnen gaan. Heb je bijeenkomsten georganiseerd waar je kleinere groepen bezoekers verwacht, communiceer dan in ieder geval dat mensen bij klachten van verkoudheid, hoesten en koorts thuis blijven.
 5. Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijdt grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 6. Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf thuis als je klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

En hou je aan de hygiëne-adviezen:  

 1. was je handen regelmatig
 2. hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
 4. raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan
 5. géén handen schudden betekent geen handcontact

Deze maatregelen zijn in principe van kracht tot het eind van de maand. Dat wil niet zeggen dat je vanaf 1 april wil kan doen wat je gewend was. Volg de ontwikkelingen goed of deze termijn misschien verlengd wordt.
In de bijlage vind je een aantal pdf’s  1 – 2 – 3 – 4 die je kan uitprinten en ophangen in je bedrijf of op je kantoor of op de toegangsdeuren.

SPECIFIEK VOOR WERKGEVERS EN WERKNEMERS:
Het ministerie van Economische Zaken heeft via DEZE LINK al veel informatie gebundeld voor werkgevers en werknemers. Zo is er ook een meldpunt geopend voor ondernemers die negatieve gevolgen ondervinden van het corona-virus. Raadpleeg deze regelmatig en hou jezelf zo goed op de hoogte.

Wat kunnen we als Co-Ondernemers voor jou doen?
Er worden door het Rijk diverse maatregelen voor ondernemers aangekondigd. Hoe deze exact gaan werken is nog niet helemaal bekend. Zo kan er o.a. uitstel van belastingen worden aangevraagd waarbij een motivatie nodig is, bijvoorbeeld. Of kun je gebruik maken van andere maatregelen. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je vragen heeft. Neem gerust contact op via email. We kijken graag hoe en of we je kunnen helpen. Vanuit de disciplines HRM, Finance, Administratie, (crisis)Communicatie, Logistiek, Management, Sales en Communicatie hebben we veel expertise in huis die we snel in kunnen zetten voor jouw bedrijf. Wat we wel weten is dat we alleen door samenwerking dit virus en alle effecten uit kunnen bannen en daar dragen we graag ons steentje aan bij.
Ga naar onze website voor direct contact met onze specialisten.