Logo De Co-Ondernemers

Maak je stappen of waag je sprongen?

Donderdag 07 maart 2019 - Peter Klaver

Ontwikkeling. Als ondernemer ben je er voortdurend mee bezig. Ik ook. En daarom ben ik heel blij dat ik nu onderdeel uitmaak van de Co-Ondernemers! Vanuit mijn achtergrond wil ik ondernemers vooral ondersteunen in het dagelijks verbeteren van logistieke en commerciële processen. Om samen ‘from good to great’ te gaan door stappen te zetten of soms zelfs sprongen te wagen.  

 De laatste tijd heb ik veel contact met mkb-ondernemers. Ondernemers die de start-up fase (ruim) voorbij zijn. In die fase heb je steeds meer ballen in de lucht te houden. Je wilt elke dag bezig zijn met ontwikkeling, maar hebt tegelijkertijd te maken met de waan van de dag. Hoe lukt het dan toch om verder te komen? Dát is waar ik mij het liefst mee bezig hou. Hoe slaag je er als ondernemer in dat je op álle fronten een slag slaat?

Een blik terug

Even terug naar mijn begin. Want wie ben ik eigenlijk? Na mijn studie Bedrijfskunde ging ik aan de slag bij PostNL. In twaalf jaar tijd vervulde ik daar verschillende functies. Van lean-expert tot site-manager en uiteindelijk stafmanager. In die laatste rol was ik verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van alle optimalisaties en reorganisaties binnen PostNL Mail. Mijn blik was altijd vooruit, gericht op ontwikkeling. Voor mezelf en daarmee ook voor PostNL.

Ondernemerszin

Toen ging ‘het’ kriebelen. Ondernemerszin! Daarom richtte ik in 2017 het online platform Hoppa op en later een eigen adviesbureau. Het was een behoorlijke sprong: een vaste baan opgeven voor onzekerheid. Maar na een heleboel mooie stappen bij PostNL wilde ik eens een sprong wagen. Het was tijd voor vernieuwing. En voor ontwikkeling op een ander niveau… from good to great! En zo weet ik dat ondernemers eveneens voor die momenten komen te staan. Maak je stappen of waag je sprongen? Weet: het ene is niet goed en het andere is niet fout. Beide zijn nodig om je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Het hangt maar net af van de fase waarin je zit.

Doe wat nodig is

In mijn ogen vraagt ontwikkeling om een heleboel stappen. Maar sommige dingen bereik je nou eenmaal niet in stappen. Je moet soms sprongen wagen. Risico’s nemen. Of dat nou een reorganisatie is, een nieuwe medewerker of een verhuizing naar een ander pand. Juist de combinatie van stappen en sprongen zorgt ervoor dat je tot maximale ontwikkeling komt.

Welke sprong herinner jij je nog? Of ben je nu vooral toe aan mooie stappen maken?