Logo De Co-Ondernemers

Welke bijzaken verdringen jouw hoofdzaken?

Donderdag 13 juli 2017 - Rob Lotgerink

Lekker graven in taaie materie, dingen uitzoeken, complexe stukken uitpluizen. Waarschijnlijk loop jij daar als ondernemer niet bepaald warm voor. Voor ondernemers zijn dat de ‘bijzaken’ van het ondernemerschap. Gek genoeg heb ik daar juist veel lol aan. Het is mijn hoofdzaak om ondernemers zich te laten focussen op hun passie. Hun hoofdzaak. Maar het is dan wel handig als je van jezelf weet wat jouw hoofdzaken en bijzaken zijn…

Het was voor mij een zoektocht om uit te vinden waar écht mijn passie ligt. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden jarenlang een eigen zaak; dat ondernemerschap heeft er dus altijd wel in gezeten. Meer dan 25 jaar werkte ik als manager/directeur in allerlei bedrijven in binnen- en buitenland. Binnen verschillende branches, van mkb-bedrijven tot een grote semi-overheid organisatie. Ik heb veel veranderingen doorgevoerd, lief en leed meegemaakt. Maar waar ik ook werkte of wat ik ook deed, ik voelde me altijd net zo verantwoordelijk en betrokken als de ondernemer zelf. Loyaal en toegewijd, veelal naast de ondernemer.

Rechterhand

Achteraf zie ik een duidelijke rode draad in deze periode. Ik was altijd al op mijn best als ik complexe zaken kon regelen, processen inrichten, structuur aanbrengen. Noem het ‘een rechterhand zijn’. Ik ben eerder dienend dan dat ik zelf de route uitstippel. Ik ben gezond kritisch, geduldig en nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Dat is mijn kracht in het ondernemen. Want als je werkt vanuit passie én kracht is het ondernemerschap – in welke vorm dan ook – een bijna logisch gevolg. Dat vind ik fantastisch om te ervaren.

Passie

Ook jij hebt als ondernemer een bepaalde passie. Dat is immers de reden dat je een onderneming bent gestart. Je had een goed idee of bent ergens goed in. Dát is jouw specialisme als ondernemer. Jouw hoofdzaak. Maar al gauw komt er veel meer bij het ondernemerschap kijken. Van alles regelen, ICT vraagstukken, inrichten van processen, contracten opstellen, analyses, etc… Ja, dat zijn vaak vervelende bijzaken. Maar deze zaken zijn niet onbelangrijk en soms gewoonweg verplicht door onze wet- en regelgeving. Het gevaar is dat je door al deze regeldingen de lol en focus in het ondernemen verliest. Weet je nog wel wat jouw hoofdzaak is?

Andermans bijzaken

Wat nou zo leuk is: om een bedrijf draaiende te houden, heb je zowel de hoofdzaken als bijzaken nodig. Maar je hoeft je niet zélf overal mee bezig te houden. Dat besef is cruciaal. Houd je bezig met de dingen waar je energie van krijgt, en zo min mogelijk met de zaken die je hoofdpijn bezorgen. Niet voor niks wordt vaak gezegd dat je moet doen waar je goed in bent. Dat is wat je altijd moet onthouden. En dat is dus wat ik nu doe. Ik duik graag in andermans bijzaken, omdat dát mijn hoofdzaak is.

Samen ondernemen

De laatste jaren hield ik bezig met het vormgeven van onze eigen organisatie. Dat proces ontspon zich in een voor mij bijna natuurlijke keuze om al mijn opgedane kennis en ervaringen in te zetten als ondernemer voor en met andere ondernemers. We hebben het afgelopen half jaar een prachtig traject doorlopen wat maakt dat we ons nu presenteren als De Co-Ondernemers. Een naam die wat mij betreft de lading volledig dekt. Echt samen ondernemen: de een focust zich op de hoofdzaak, de ander houdt zich bezig met de bijzaken. Samen werken, samen aanpakken. Veel delen met elkaar en allemaal op je eigen manier waarde toevoegen. Mijn manier is een rechterhand zijn. Lekker graven in taaie materie, dingen uitzoeken, zaken regelen en borgen, rust en overzicht creëren. Ja, dat doe ik met heel veel plezier!

Zeg eens eerlijk: welke bijzaken laat jij eigenlijk stiekem liever liggen?