TS24

Coaching zoals De Co-Ondernemers dat doen, ik kan het iedereen aanraden”

Ruud Scholten is in zijn jonge jaren al een ondernemer. Dat ondernemen niet altijd vanzelfsprekend is, merkt hij als hij zich als glazenwasser in de buurt aanbiedt. “Geld verdienen zat altijd al in me en als jonge vent leek het me wel wat om glazen te wassen als bijverdienste. En dus ging ik op pad met emmer, spons en ladder…niet wetend dat de wijken eigenlijk al vergeven waren”, aldus een lachende Ruud Scholten. Het is een leuke anekdote als antwoord op de vraag: waar komt het ondernemende in je vandaan? 

Over hoe een ondernemer alles op afstand kan regelen.

In de studietijd richtte hij zich op small business en economische handel. Met name de handel tussen landen en culturen had zijn interesse. De ‘itch’ om te gaan ondernemen won het uiteindelijk zelfs van het afronden van de studie. “ Mijn vader was een IT’er en die zat al vroeg bovenop de ontwikkeling van de online verkoop. Mijn ouders richtten in 2005 Toolshop24 op en verkochten o.a. seizoensproducten zoals grasmaaiers en polijstmachines online, maar ook Port hebben we verkocht”.  In 2013 kocht hij zijn ouders uit en is sindsdien de eigenaar van het bedrijf. Ruud hierover: “Ik heb altijd al een neusje voor handel gehad. En ja, ik ben een geld-gedreven ondernemer en daar schaam ik me ook niet voor. We hebben veel webshops gebouwd en ook weer verkocht. Van alles verkochten we: auto-onderdelen, elektrische scooters. Maar Toolshop24, later TS24, is altijd de rode draad geweest sinds 2005”. Een webshop die dus al net zolang in Nederland is als Twitter: 15 jaar. En dus ook door al die jaren heen mee moest met alle ontwikkelingen in online technieken, zoekmachines, enz.

Minder differentiatie, meer focus
“In 2010 besloten we al om minder te differentiëren in al die webshops en labels en meer focus op TS24 te leggen. Meer focus dus op seizoensproducten voor de DIY-markt, zoals grasmaaiers, airco-systemen, gereedschappen enz. Toch kom je zo af en toe iets tegen, dat een aparte plek verdient, zoals een 92cm grote lamp in de vorm van een kies, die ik momenteel via een ander bedrijf verkoop aan tandartspraktijken; een mooie eye-catcher in de wachtruimte”, zo vertelt Ruud met een glimlach. Toch betekende het zich steeds weer moeten aanpassen aan de online ontwikkelingen plus de erfenis van een erg breed assortiment niet altijd dat het bedrijf elk jaar verzekerd was van stabiele cijfers. “Ik had al langer het gevoel dat het anders moest en dat ik het anders wilde”, zo typeert Ruud deze fase.

0-1

“Geld gedreven ondernemen, ik schaam me er niet voor”

Ruud Scholten

De Co-Ondernemers op je pad
“Via via kwam ik zo’n 5 jaar geleden in contact met Peter Meirik van De Co-Ondernemers in verband met mijn zoektocht naar coaching/opleiding in directievoering. Dat contact is over de jaren intensiever geworden”. Marjan Ekkel van De Co-Ondernemers maakte een analyse van het bedrijf en richtte zich daarbij op financiële prognoses, liquiditeitsbegroting, personeelsvraagstukken en verzekeringen. In 2019 zijn de gesprekken opgestart met Erik Brink en Peter Klaver van De Co-Ondernemers om een ondernemingsplan op te stellen wat herfinanciering mogelijk zou moeten maken.  Dat bleek een goed en tegelijk bijzonder moment te zijn. “Het oorspronkelijke idee was inderdaad het ondernemingsplan opnieuw op te stellen en zo herfinanciering mogelijk te maken. Maar gaandeweg die gesprekken kwamen we er achter dat we met andere stappen in het bedrijf veel betere resultaten konden boeken, zonder financieel te hoeven herijken”. Stappen op gebied van outsourcing van administratie, logistiek en warehousing, bleken de sleutel tot meer ruimte en rust te zijn.

Niet meer dan 30 uur werken
“In de gesprekken gaf ik aan dat ik het bedrijfsgedoe zo zat was. We hadden alles zelf in huis: van kantoor tot huisvesting, marketing, meubilair, IT, personeel, enz. Ik merkte bij me zelf dat die aansturing me teveel tijd kostte en voelde me in mijn creativiteit geremd. Het gaf me geen energie meer. In principe wilde ik zelf niet meer dan 30 uur per week werken en dat wil ik mijn personeel ook kunnen bieden. We moesten dus op een of andere manier lean & mean worden.” Peter Klaver van De Co-Ondernemers hierover: “ We moeten Ruud ook een compliment maken. Hij maakte van zijn hart geen moordkuil en had ook de moed om samen aan de slag te gaan en een duidelijk idee wat hij wilde. We hebben toen een analyse gedaan van de kosten en vooral in de interne organisatie bleken veel kosten te zitten die gereduceerd konden worden wanneer de logistiek uitbesteed zou worden. Dit model past ook erg goed bij de seizoensproducten”. De warehousing werd elders onder gebracht, het assortiment kreeg meer focus en tevens  bleek het outsourcen van zaken als administratie, personeel en klantenservice mogelijk.

TS24, lean & mean
“Werken op afstand is door Corona een must geworden voor veel bedrijven. Voor ons is het nu een 2enatuur geworden. Ik besef dat dit niet bij elke ondernemer past, maar mij geeft het rust en ook de ruimte om weer te kunnen ondernemen”, zo voegt Ruud toe. En het werk is nog niet klaar: de komende tijd werken Ruud en Peter  verder samen aan de invulling van het plek- en plaats-onafhankelijk ondernemen en de verdere optimalisatie van het assortiment.

Coaching zoals De Co-Ondernemers dat doen, ik kan het iedereen aanraden.
De vraag is natuurlijk onvermijdelijk: hoe is de samenwerking met De Co-Ondernemers bevallen? Ruud is er direct en duidelijk over: “Ik kan het iedere ondernemer aanraden. Er zit veel kracht in de coaching van De Co-Ondernemers. Ik denk dat jullie formule met meerdere disciplines in huis, waar ondernemers elkaar helpen, een toegevoegde waarde heeft. Je praat met een ondernemer en dat voegt echt iets toe.”

En de toekomst van TS24
Ruud: “We geloven in onze eigen kracht. Er is een nieuwe economie aan het ontstaan die anders ondernemen mogelijk maakt en voor ons werkt dat goed. De regeldruk valt weg, we hebben goede afspraken met de mensen die voor ons werken en we merken nu veel meer dynamiek in het bedrijf. Ik kan me als ondernemer weer op het ondernemen gaan richten. Geloven in eigen kracht is altijd het uitgangspunt geweest en dat is door de ingrepen die we hebben gedaan mogelijk gemaakt”.

Deze klant-review delen? Gebruik 1 van de buttons hieronder.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email